Calitatea vieții – o filozofie

Postat pe 19.07.2013 0:00:00

Un profesor al meu din Facultatea de Medicină, meloman și adept al terapiei prin muzică, spunea că secretul muzicii lui Johann Sebastian Bach, al perfecțiunii ei, este echilibrul.

Există două tipuri de echilibru: echilibru static, atunci când toate elementele unui sistem ating o stabilitate care nu se mai schimbă de la sine și echilibru dinamic, când schimbarea și mișcarea sunt permanente, totul se transformă tocmai pentru a menține starea de fapt. Numai această ultimă variantă de echilibru este posibilă în tot ceea ce privește viața; echilibrul static interesează doar obiectele neînsuflețite.

Să încerci să acorzi o definiție ultimă conceptului de „calitate a vieții” este foarte dificil: în cele din urmă, facem toți ce putem pentru a trăi cât mai bine, și aici totul e subiectivitate și conștiință. În medicină, se folosește o definiție simplificată, legată strict de sănătate: calitatea vieții este cu atât mai mare cu cât suferința este mai mică și viața de zi cu zi este mai puțin aservită bolii.

Mai toate studiile arată că persoanele cu diabet zaharat au o calitate a vieții mai mică decât oamenii fără probleme de sănătate. În diabet însă, calitatea vieții este întotdeauna rezultatul unei ecuații delicate.

Diabetul nu este, la început, o boală dureroasă saucare să determine un handicap. Așa încât, odată ce afli că ai diabet, ai două opțiuni. Poți să alegi calea comodă și nesăbuită: să faci abstracție de diagnostic și boală, pentru că oricum nu te doare nimic, și să-ți vezi de treburi ca și până acum. Dacă faci asta, calitatea vieții nu va fi, aparent, afectată la început. Nefăcând nimic deosebit, boala nu va avea niciun impact imediat. Complicațiile, arteriopatia, neuropatia, boala renală, problemele de vedere, vor veni însă mult mai repede și vor afecta dramatic calitatea vieții.

Sau poți să te hotărăști să-ți schimbi viața și obiceiurile și să înfrunți diabetul de la bun început. În acest fel, poți ține complicațiile la distanță pe termen nedeterminat. Însă disciplina stilului de viață poate fi foarte solicitantă. Diabetul va fi mereu cu tine, nu doar în corp, ci și în minte. De multe ori pe zi îți vei aduce aminte că ai diabet, atunci când te gândești ce mănânci, ce activități faci, când trebuie să-ți administrezi tratamentul și cum să-l ajustezi în funcție de ce ai de făcut sau ai făcut deja. Oricâte lucruri încurajatoare am scrie noi aici, realitatea este că diabetul trebuie privit cu toată seriozitatea, dacă este să fie ținut în frâu. Și solicitarea permanentă poate fi obositoare și poate îngrădi activitățile zilnice, scăzând și ea calitatea vieții.

E evident că a doua variantă este cea recomandabilă, cea câștigătoare. Însă între micile bătălii zilnice, e neapărată nevoie să găsim clipe în care diabetul să nu mai conteze, în care să-ți deschizi și să faci tot ce ai de făcut. Alegerea nu e așadar una și bună, ci o permanentă balansare acrobatică pe sârmă, un echilibru dinamic. Și cum diabetul este în general un dezechilibru, echilibrul este antidotul său ultim. Calitatea vieții este direct dependentă de cât de bine reușim să ne echilibrăm, în fiecare moment al traiului nostru.

Sau cum spuneam la început, o viață bună nu e nimic altceva decât echilibru dinamic. Cu toții, cu sau fără diabet, ne străduim să îl atingem. Diabetul e însă o provocare: găsirea echilibrului e o mult mai mare reușită. Am putea să o comparăm cu o Fugă de Bach.

25.10.2013 0:00:00

Vlad Bogdan Stroescu

este medic specialist în Psihiatrie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și a efectuat rezidențiatul de psihiatrie în Spitalul Alexandru Obregia. Ulterior, a lucrat în Metz, Franța, în domeniul psihiatriei de urgență și cel al psihiatriei de legătură, la confluența dintre psihiatrie și afecțiunile somatice. Actualmente, practică psihiatria în București, este implicat în cercetarea antropologică medicală și scrie articole pe teme medico-sociale în presa centrală și culturală.

au răspuns la "Calitatea vieții – o filozofie"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!