Emoțiile - consilierii noștri

Postat pe 28.05.2013 0:00:00

Pentru mulți oameni, momentul în care au aflat că au diabet zaharat a fost începutul oficial al unei noi vieți.

Mai întâi, pentru că se impune schimbarea: un stil de viață mai sănătos este esențial pentru succesul tratamentului diabetului, adică o viață lungă și bună, fără complicații.

Apoi, pentru că o problemă cronică de sănătate, cum este diabetul, echivalează cu înfruntarea unei lumi necunoscute și amenințătoare. Sigur, obiectiv vorbind, știm foarte multe despre diabetul zaharat, iar dacă nu știm, informația este la îndemână. Însă unicitatea fiecăruia dintre noi, precum și faptul că suntem în centrul problemei – diabetul este ceva ce ni se întâmplă nouă înșine, nu doar un concept medical abstract – ne mobilizează întreaga viață subiectivă, emoțională, așa cum se întâmplă în orice răscruce a existenței noastre.

Răsunetul afectiv al diabetului zaharat este major, și poate fi atât folositor, cât și, din păcate, dăunător. Este așadar important să știm cum să profităm de faptul că lumea înconjurătoare este permanent colorată de emoțiile noastre, rămânând în același timp stăpâni ai propriilor noastre vieți.

Și emoția primară, imediată, pe care o vom resimți, este teama. Sau, dacă preferăm o etichetă mai precisă, anxietatea, care e un tip particular de teamă: este teama fără obiect imediat, teama difuză de necunoscutul ce poate fi ostil.

Orice boală a corpului naște anxietate. Iar anxietatea este ea însăși o suferință adăugată. Când această suferință e prea mare sau scapă de sub control, modificându-ne în sens rău viața, psihiatrii vorbesc despre tulburări de anxietate. Există studii care arată că, pe de o parte, tulburările de anxietate sunt mult mai frecvente la persoanele cu diabet, iar pe de alta că ele se asociază cu un control mai slab al glicemiei, deci cu o agravare a evoluției și riscurilor bolilor cronice.

Nu este posibil, nici de dorit, să înlăturăm cu totul anxietatea. Ea este în primul rând un fenomen firesc și chiar util. Emoțiile sunt menite să ne armonizeze cu lumea înconjurătoare. În cazul anxietății, ea este o reacție străveche de adaptare la un pericol pontețial. Ea e un consilier, un sfătuitor ce are rolul să ne atragă atenția că acest pericol neprecizat există și trebuie conștientizat, și să pregătească organismul de fugă sau luptă, reacțiile primare în fața oricărui eveniment ostil. Vorbim de tulburare de anxietate când consilierul își depășește atribuțiile, și devine un fel de șef. Când nu ne permite să ne bucurăm de viață..

E așadar important să știm să interpretăm mesajele pe care propriile noastre emoții ni le transmit, iar deciziile să le luăm noi înșine, rațional și conștient, folosind instinctele doar ca reper. Anxietatea poate fi atunci folositoare, mai ales în diabet, pentru că ea ne va permite să ieșim din inerție, mobilizându-ne resurse nebănuite pentru a face schimbările bune și sănătoase.

Nu întotdeauna reușim singuri acest lucru. Suportul psihologic ar fi de dorit pentru fiecare om cu diabet. Când nu vă este oferit, nu ezitați să îl căutați. Dacă vă simțiți copleșit de anxietate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să vizitați un psihoterapeut sau un psihiatru, care să vă însoțească în demersul dumneavoastră spre o mai viață afectivă mai bună șicare sa va fie un real sprijin.

25.10.2013 0:00:00

Vlad Bogdan Stroescu

este medic specialist în Psihiatrie. A absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” și a efectuat rezidențiatul de psihiatrie în Spitalul Alexandru Obregia. Ulterior, a lucrat în Metz, Franța, în domeniul psihiatriei de urgență și cel al psihiatriei de legătură, la confluența dintre psihiatrie și afecțiunile somatice. Actualmente, practică psihiatria în București, este implicat în cercetarea antropologică medicală și scrie articole pe teme medico-sociale în presa centrală și culturală.

au răspuns la "Emoțiile - consilierii noștri"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!
prod 27 / iulie / 2017, 10:35 Replică

test