Rolul educației la persoanele cu diabet zaharat

Postat pe 29.05.2013 0:00:00

Diabetul zaharat este o boală cronică, ce necesită tratament și supraveghere medicală continuă. Evoluţia este grevată de complicaţii acute și cronice, ce afectează multiple organe și sisteme. În consecinţă, îngrijirea medicală a persoanei cu diabet este multidisciplinară (cardiolog, oftalmolog, neurolog, nefrolog, psiholog etc).

Dar cel mai important rol îl are pacientul însuşi. De atitudinea şi cooperarea sa depinde până la urmă evoluţia ulterioară. Ca urmare, educarea pacientului este o componentă indispensabilă pentru buna gestionare a bolii. Un pacient bine informat va reuşi să-şi controleze mai bine nivelul glicemiei, să prevină complicaţiile şi să aibă o mai bună calitate a vieţii.

Iniţial, informaţiile primite îl ajută pe acesta să depăşească perioada foarte dificilă ce urmează momentului diagnosticării şi să se adapteze mai bine la noua sa condiţie de viaţă. De subliniat rolul psihoterapiei atât în perioada de adaptare cât şi în evoluţie.

Treptat, pacientul va fi consiliat asupra diverselor aspecte: modificarea stilului de viaţă, dieta adecvată, schema de tratament (cu tehnica de injectare a insulinei), monitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrului, adaptarea dozelor în anumite situaţii, recunoaşterea primelor semne ale complicaţiilor acute şi măsurile de urgenţă ce trebuie aplicate, importanţa consulturilor medicale periodice etc.

Educarea pacientului este un proces continuu, dinamic. Cu cât pacientul cunoaşte mai multe despre afecţiunea de care suferă şi îşi formează o imagine reală asupra riscurilor, cu atât va conştientiza mai bine importanţa controlului bolii şi va adera mai bine la planul de tratament.


Persoana diagnosticată cu diabet zaharat trebuie să fie informată cu privire la:

  • reducerea factorilor de risc: renunţarea la fumat, eliminarea surplusului de greutate, tratarea hipertensiunii arteriale şi a nivelului crescut de colesterol, etc. regimul alimentar individualizat cu mese regulate, evitarea alimentelor bogate în zaharuri, grăsimi, sare; modalitatea de calcul al conţinutului în glucide și calorii pentru diverse alimente
  • exerciţiile fizice regulate, aproximativ 30 minute/zi, 5 zile/săptămână
  • tratamentul medicamentos, administrarea insulinei
  • monitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrului - tehnica măsurării, semnificaţia valorilor
  • adaptarea tratamentului în funcţie de alimentele consumate, de intensitatea şi durata efortului fizic depus şi de valoarea glicemiei
  • necesitatea modificării dozei în anumite situaţii speciale şi consultarea specialistului: infecţii, sarcină etc; importanţa planificării prealabile a unei sarcini pentru femeile cu diabet
  • prevenirea complicaţiilor acute; recunoaşterea semnelor hipoglicemiei; existenţa în permanenţă la îndemână a unei surse de carbohidraţi
  • posibilele complicaţii cronice: de reţinut importanţa îngrijirii picioarelor
  • supravegherea medicală: determinarea periodică a glicemiei, a nivelului hemoglobinei glicozilate
  • consulturi complementare pentru depistarea precoce a complicaţiilor şi respectiv tratarea acestora: consult oftalmologic, cardiologic, neurologic, evaluarea funcţiei renale etc.

Pacientul bine informat va fi implicat în mod direct şi activ în luarea deciziilor. Este dovedit că această abordare duce la o cooperare mult mai bună din partea sa la rezultate terapeutice mai bune şi la îmbunătățirea calităţii vieţii.

11.11.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Rolul educației la persoanele cu diabet zaharat"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!