Informaţii medicale generale
11 articole sunt disponibile.
  • Dată
  • Aprecieri
  • Vizualizari
Dată
11 articole sunt disponibile.

Informaţii medicale generale

Postat pe 11 / decembrie / 2013

Hipoglicemia în diabetul zaharat

Hipoglicemia se defineşte ca un nivel scăzut al glucozei în sânge. Pentru a înţelege efectele sale asupra organismului uman trebuie cunoscut faptul că glucoza reprezintă principala sursă de energie. Spre deosebire de alte celule ale corpului care pot funcţiona folosind şi alte substraturi, creierul utilizează ca substrat primar glucoza. De aceea, concentraţiile scăzute de glucoză în sânge afectează funcţia cerebrală. Dacă deficitul este sever şi prelungit efectele pot fi dintre cele mai grave. În general se consideră hipoglicemie o valoare mai mică sau egală cu 60mg/dl. Este bine ca imediat ce apar primele simptome, pacientul să-şi măsoare imediat glicemia.

1 au apreciat articolul 1006 vizualizări

Postat pe 11 / decembrie / 2013

Nefropatia diabetică – prima parte

Diabetul zaharat expune pacientul unor complicaţii cronice cu potenţial de evoluţie severă. Menţinerea valorilor glicemiei cât mai aproape de normal şi controlul factorilor de risc asociaţi previn sau întârzie instalarea complicaţiilor, precum şi agravarea acestora.

1 au apreciat articolul 497 vizualizări

Postat pe 11 / decembrie / 2013

Neuropatia diabetică - prima parte

Neuropatia diabetică semnifică afectarea sistemului nervos ca urmare a evoluţiei diabetului zaharat. Se consideră că reprezintă cea mai frecventă complicaţie a diabetului, atât a celui de tip 1 cât şi a celui de tip 2. Datele statistice estimează că aproximativ jumătate dintre persoanele ce suferă de diabet zaharat vor fi afectate, la un moment dat, de neuropatie.

1 au apreciat articolul 233 vizualizări

Postat pe 12 / noiembrie / 2013

Retinopatia diabetic – prima parte

Retinopatia diabetică reprezintă o complicaţie cronică a diabetului zaharat. Este considerată a fi una dintre principalele cauze ce duc la pierderea vederii. Modificările care apar la nivelul retinei conduc în timp la reducerea progresivă a acuităţii vizuale şi posibil în unele cazuri la pierderea completă a vederii.

0 au apreciat articolul 225 vizualizări

Postat pe 11 / noiembrie / 2013

Complicaţiile cardiovasculare în diabetul zaharat

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică ce poate genera o serie întreagă de complicaţii. Acestea influenţează negativ evoluţia pacientului şi calitatea vieţii sale. Pentru a preveni şi a întârzia cât mai mult apariţia complicaţiilor, pacienţii cu diabet trebuie să controleze cât mai bine nivelul glicemiei. Dieta, exerciţiile fizice, tratamentul adecvat şi monitorizarea atentă sunt indispensabile pentru atingerea obiectivelor terapeutice.

0 au apreciat articolul 567 vizualizări

Postat pe 11 / noiembrie / 2013

Diabetul tip 1 la copii şi adolescenţi

Cea mai frecventă formă de diabet în rândul copiilor şi adolescenţilor este diabetul de tip 1. Se aproximează că trei sferturi dintre cazurile de diabet de tip 1 sunt diagnosticate la persoane cu vârsta de sub 18 ani. Din păcate, în ultima perioadă a crescut foarte mult numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 la copii şi adolescenţi.

0 au apreciat articolul 693 vizualizări

Postat pe 22 / iulie / 2013

Diabetul zaharat la vârstnici

În ultima perioadă s-a constatat o creştere constantă a frecvenţei cazurilor de diabet zaharat. Odată cu creşterea speranţei de viaţă, a crescut şi prevalenţa diabetului de tip 2. Stilul de viaţă modern, cu alimentaţie haotică şi lipsă de mişcare, predispune către acest tip de afecţiune. Ca urmare, diabetul zaharat este o afecţiune frecvent întâlnită în rândul vârstnicilor.

0 au apreciat articolul 1091 vizualizări

Postat pe 29 / mai / 2013

LINII GENERALE DE TRATAMENT ALE DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 1

Diabetul zaharat de tip 1 apare ca urmare a distrugerii celulelor din pancreas care produc insulina, numite și celule beta. Secreţia insuficientă de insulină duce la hiperglicemie. Mecanismul prin care aceste celule sunt distruse este unul autoimun, adică propriul sistem imunitar are un răspuns anormal și atacă celulele beta.

1 au apreciat articolul 281 vizualizări

Postat pe 29 / mai / 2013

LINII GENERALE DE TRATAMENT ALE DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2

Diabetul zaharat de tip 2 se datorează unei secreţii insuficiente de insulină asociată cu o rezistenţă crescută periferică la acţiunea insulinei. Ca urmare, glucoza nu mai poate fi utilizată în mod normal și se acumulează în sânge. Hiperglicemia poate conduce în timp la apariţia de complicaţii redutabile, cu un impact major asupra evoluţiei și vieţii pacientului.

0 au apreciat articolul 442 vizualizări