Ce este diabetul zaharat?

Postat pe 09.10.2012 0:00:00

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică ce se caracterizează printr-un nivel crescut al glucozei în sânge (hiperglicemie). Este cea mai frecventă boală endocrină fiind însoţită de tulburări ale întregului metabolism.

Celulele corpului uman au nevoie de glucoză pentru a funcţiona normal. Alimentele pe care le consumăm sunt digerate şi transformate în compuşi de bază printre care şi glucoza. Aceasta trece în circulaţia sanguină, de unde este apoi preluată şi utilizată de către celule. Pentru ca celulele să poată prelua şi folosi glucoza din sânge este nevoie de prezenţa insulinei. Insulina este un hormon produs de pancreas, anume de celule specializate numite celule-beta. În mod normal, după mese, pancreasul produce şi eliberează în sânge cantitatea adecvată de insulină astfel încât glucoza să poată fi utilizată corespunzător, iar nivelul glicemiei să fie menţinut în limite normale.

În cazul persoanelor cu diabet zaharat, pancreasul fie nu produce insulină, fie cantitatea produsă este insuficientă. La acestea se adaugă şi un răspuns inadecvat al celulelor la acţiunea insulinei (rezistentă crescută la insulină). Ca urmare, glucoza se acumulează în sânge, ducând astfel la instalarea diabetului zaharat. Hiperglicemia necontrolată duce în timp la numeroase complicaţii: cardiovasculare (cu risc de infarct miocardic, accident vascular cerebral), neurologice (neuropatia diabetică), oculare (retinopatie care în stadii avansate poate duce la orbire), renale (nefropatie); afectarea circulaţiei periferice cu risc de amputaţii, infecţii frecvente şi dificil de tratat, etc.

Principalele forme de diabet zaharat sunt tipul 1, tipul 2 şi diabetul gestaţional (de sarcină). Diabetul zaharat tip 1 se dezvoltă cel mai adesea la copii, adolescenţi şi adulţii tineri, dar poate apărea la orice vârstă. Apare prin distrugerea celulelor beta pancreatice care produc insulină, ceea ce conduce la un deficit de insulină. De obicei mecanismul prin care se distrug aceste celule este unul autoimun (sistemul imunitar atacă şi distruge celulele beta). Motivele nu sunt complet elucidate; se consideră ca sunt implicaţi şi factori genetici şi de mediu.

Diabetul zaharat tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet. În Statele Unite, Canada şi Europa, aproximativ 90% din toate persoanele cu diabet au diabet de tip 2. Se datorează rezistenţei crescute la insulină a ţesuturilor, însoţită de scăderea secreţiei de insulină. Iniţial, pancreasul produce suficientă insulină, dar din anumite motive, organismul nu poate utiliza eficient insulina (rezistenţă la insulină). Pentru a compensa această rezistenţă crescută, pancreasul produce cantităţi mari de hormon, ceea ce conduce în timp la epuizarea sa. După mai mulţi ani, producţia de insulină scade. Rezultatul este acelaşi ca pentru diabetul zaharat de tip 1, glucoza se acumulează în sânge, iar organismul nu poate utiliza eficient principala sa sursă de energie.

Această formă de diabet este cel mai adesea asociată cu vârsta înaintată, obezitate, alte cazuri de diabet în familie (la rudele de sânge apropiate), antecedente de diabet gestaţional, lipsa activităţii fizice. Aproximativ 80% din persoanele cu diabet de tip 2 sunt supraponderali sau obezi. Ţesutul gras în exces este unul dintre factorii implicaţi în apariţia rezistenţei la insulină. De aceea este foarte important pentru persoanele cu diabet să reuşească să elimine surplusul de greutate şi să-şi menţină greutatea corporală în limite optime. Din păcate, în ultima perioadă, diabetul de tip 2 este din ce în ce mai frecvent diagnosticat la copii şi adolescenţi datorită stilului de viaţă şi obiceiurilor alimentare necorespunzătoare.
Un procent mic (aproximativ 3-5%) din femeile gravide dezvoltă diabet în timpul sarcinii, numit "diabet gestaţional”. Diabetul gestaţional este similar cu diabetul de tip 2 dar de obicei dispare după naştere. Femeile care au diabet gestaţional prezintă un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viaţă.

Diabetul zaharat nu trebuie sub nici o formă confundat cu diabetul insipid. Diabetul insipid este o afecţiune rară în care rinichii îşi pierd capacitatea de conservare a apei datorită tulburărilor apărute în producerea, eliberarea sau acţiunea unui hormon numit hormon antidiuretic. Aceste două afecţiuni endocrine sunt diferite, în ciuda asemănărilor legate de nume şi unele simptome (consum exagerat de lichide şi urinare excesivă).

12.11.2014 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Ce este diabetul zaharat?"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!
prod 26 / iulie / 2017, 14:10 Replică

tes