Complicaţiile cardiovasculare în diabetul zaharat

Postat pe 11.11.2013 0:00:00

Diabetul zaharat este o afecţiune cronică ce poate genera o serie întreagă de complicaţii. Acestea influenţează negativ evoluţia pacientului şi calitatea vieţii sale. Pentru a preveni şi a întârzia cât mai mult apariţia complicaţiilor, pacienţii cu diabet trebuie să controleze cât mai bine nivelul glicemiei. Dieta, exerciţiile fizice, tratamentul adecvat şi monitorizarea atentă sunt indispensabile pentru atingerea obiectivelor terapeutice.

În comparaţie cu populaţia generală, persoanele cu diabet zaharat sunt mai frecvent afectate de boli cardiovasculare. Diabeticii sunt mai predispuşi la cardiopatie ischemică, infarct miocardic acut, ischemie miocardică silenţioasă. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de morbiditate şi mortalitate în rândul pacienţilor cu diabet zaharat.

Prezenţa în cantităţi mari a glucozei în sânge pentru perioade îndelungate de timp produce anumite modificări ce afectează vasele sanguine, atât pe cele de calibru mare cât şi pe cele mici. În ce priveşte anomaliile circulatorii, s-a constatat că ateroscleroza apare mai devreme şi este mai extinsă în cazul persoanelor cu diabet. Afectează teritorii variate - de la circulaţia la nivelul membrelor inferioare, până la vasele coronariene şi cerebrale. Boala coronariană este mai frecventă, la fel şi accidentul vascular cerebral.

De reţinut faptul că în cazul pacienţilor cu diabet zaharat, infarctul miocardic acut poate să nu se însoţească de simptomele caracteristice (aşa- numitul infarct miocardic silenţios). Aceste situaţii se întâlnesc destul de frecvent. Pe lângă afectarea vasculară determinată de hiperglicemie, pacienţii cu diabet asociază frecvent şi alţi factori de risc pentru bolile cardiovasculare: fumat, hipertensiune arterială, dislipidemie.

S-a demonstrat, în urma a numeroase studii, că înlăturarea sau controlul factorilor de risc aduce beneficii importante pacientului, contribuind semnificativ la prevenirea complicaţiilor cardiovasculare.

Fumatul reprezintă în sine un factor de risc cardiovascular important. De aceea pacienţii cu diabet sunt sfătuiţi în mod ferm să renunţe la fumat.

De asemenea, persoanelor cu diabet zaharat ce au risc crescut de afecţiuni cardiovasculare li se recomandă o doza zilnică de aspirină.

Numeroşi pacienţi cu diabet asociază şi hipertensiune arterială, de asemenea un factor de risc semnificativ ce trebuie controlat. Tratamentul hipertensiunii arteriale presupune reducerea consumului de sare, eliminarea excesului ponderal, exerciţii fizice regulate precum şi tratament medicamentos. Poate fi necesar să se administreze o combinaţie de două sau mai multe preparate antihipertensive. Măsurarea tensiunii arteriale trebuie făcută în mod frecvent.

Dislipidemia (modificări ale valorilor lipidelor în sânge) se întâlneşte frecvent la persoanele cu diabet şi constituie un factor de risc pentru bolile cardiovasculare. Pot fi crescute atât valorile colesterolului, cât şi ale trigliceridelor. Controlul dislipidemiei presupune modificări în dietă (scăderea consumului de grăsimi saturate, de alimente bogate în colesterol, aport crescut de fibre), exerciţii fizice, scăderea în greutate şi administrarea de medicamente (ex. statine.

12.12.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Complicaţiile cardiovasculare în diabetul zaharat"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!