Diabetul tip 1 la copii şi adolescenţi

Postat pe 11.11.2013 0:00:00

Cea mai frecventă formă de diabet în rândul copiilor şi adolescenţilor este diabetul de tip 1. Se aproximează că trei sferturi dintre cazurile de diabet de tip 1 sunt diagnosticate la persoane cu vârsta de sub 18 ani. Din păcate, în ultima perioadă a crescut foarte mult numărul cazurilor de diabet zaharat de tip 2 la copii şi adolescenţi.

Diabetul zaharat de tip 1 apare ca urmare a distrucţiei celulelor beta pancreatice, probabil prin mecanism autoimun. Deficitul apărut necesită tratament cu insulină.

Diabetul zaharat la copii şi adolescenţi ridică probleme speciale. Particularităţile ţin de vârstă, etapele de dezvoltare, variaţiile mari în aportul alimentar, efortul fizic depus, grade variate de complianţă, riscul mai crescut de hipoglicemie şi cetoacidoză. Ca atare şi planul de tratament trebuie adaptat nevoilor lor.

Copiii au un risc mai mare de hipoglicemie. Copiii de vârstă mică sunt şi mai expuşi, ei neputând recunoaşte şi semnala simptomele specifice. S-a constatat că la aceştia, episoadele repetate de hipoglicemie severă pot cauza tulburări cognitive. De aceea, controlul glicemic nu va fi extrem de strict tocmai pentru a evita hipoglicemia severă. La momentul diagnosticării, majoritatea copiilor prezintă simptomele caracteristice hiperglicemiei. Totuşi un procent semnificativ sunt diagnosticaţi ca urmare a unei complicaţii acute (cetoacidoză).

Odată diagnosticul stabilit, educaţia se va adresa atât copilului, cât şi părinţilor. Copilul va primi informaţii într-o formă adaptată capacităţii sale de înţelegere şi va fi implicat în funcţie de dezvoltarea fizică, psihică şi emoţională. Familia are un rol fundamental în îngrijirea copilului şi adolescentului cu diabet. Rigorile noului stil de viaţă nu sunt uşor de acceptat de către copii sau adolescenţi. Restricţiile alimentare (mai ales în ceea ce priveşte consumul de dulciuri) şi injecţiile cu insulină, monitorizarea glicemiei au un impact emoţional deosebit. Suportul familiei este esenţial pentru cooperarea micului pacient. Treptat, pe masură ce copilul înaintează în vârstă, implicarea sa în planul terapeutic creşte proportional.

Diabetul de tip1 expune copii şi adolescenţii atât complicaţiilor acute cât şi cronice. Pot apare nefropatie, hipertensiune arterială, dislipidemie, retinopatie, neuropatie, afecţiuni cardiovasculare. În general, complicaţiile cronice se manifestă clinic mai târziu.

De asemenea, se pot asocia alte afecţiuni autoimune. Cele mai frecvente sunt boala celiacă şi tiroidita autoimună. Tiroidita autoimună apare mai frecvent la fete decât la băieţi. Dezechilibrul hormonilor tiroidieni (cu hipotiroidism sau mai rar hipertiroidism) influenţează metabolismul glucidic, putând afecta controlul bolii.

Supravegherea medicală a copiilor şi adolescenţilor cu diabet va viza toate aceste riscuri. Pe lângă monitorizarea glicemiei se recomandă măsurarea nivelului de colesterol şi trigliceride, evaluarea periodică a funcţiei renale, control oftalmologic, precum şi teste pentru depistarea afecţiunilor autoimune posibil asociate.

12.12.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Diabetul tip 1 la copii şi adolescenţi"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!