Diabetul zaharat la vârstnici

Postat pe 22.07.2013 0:00:00

În ultima perioadă s-a constatat o creştere constantă a frecvenţei cazurilor de diabet zaharat. Odată cu creşterea speranţei de viaţă, a crescut şi prevalenţa diabetului de tip 2. Stilul de viaţă modern, cu alimentaţie haotică şi lipsă de mişcare, predispune către acest tip de afecţiune. Ca urmare, diabetul zaharat este o afecţiune frecvent întâlnită în rândul vârstnicilor.

Diabetul zaharat la vârstnici păstrează în mare aceleaşi coordonate: principii de tratament, complicaţii micro şi macrovasculare. Totuşi, în comparaţie cu celelalte grupe de vârstă, există anumite particularităţi. Ratele de morbiditate şi mortalitate sunt mult mai mari. De asemenea, riscul total de afecţiuni cardiovasculare este mult mai mare comparativ cu cel al persoanelor mai tinere. Persoanele în vârstă pot avea mai frecvent deficite funcţionale, dizabilităţi, în unele cazuri necesită îngrijire şi supraveghere permanentă. În marea majoritate a cazurilor sunt prezente şi alte boli asociate, tratamentul fiind destul de complex. La toate acestea se adaugă afecţiunile specifice: incontinenţă urinară, depresie, tulburări cognitive, tulburări de echilibru cu risc de cădere şi fractură etc. Vârstnicii cu diabet zaharat asociază un risc sporit de demenţă. Tulburările de vedere, neuropatia, scăderea tonusului muscular, afecţiunile articulare, episoadele hipoglicemice cresc riscul de accidentare prin cădere.

 

Obiectivele principale ale tratamentului rămân controlul glicemic şi reducerea factorilor de risc. De reţinut că pacienţii în vârstă au un risc mult mai mare de a face hipoglicemie. Ca urmare, schema terapeutică trebuie să ţină seama de acest risc, dar şi de afecţiunile asociate şi medicaţia aferentă acestora.

 

Episoadele hipoglicemice la vârstnicii cu diabet zaharat conduc la tulburări cognitive, cresc riscul de cădere şi de fracturi cu consecinţe grave; pot favoriza apariţia problemelor cardiovasculare. La persoanele în vârstă, manifestările predominante sunt ameţelile, slăbiciunea şi confuzia. Persoana cu diabet le poate pune pe seama afectării neurologice şi astfel hipoglicemia se poate agrava.

 

Având în vedere riscurile, controlul glicemic nu trebuie să fie foarte strict, iar pentru tratamentul medicamentos se preferă preparatele cu risc mai mic de a determina hipoglicemie.

 

Schimbarea stilului de viaţă, eliminarea excesului ponderal, dieta adecvată, exerciţiile fizice sunt benefice pentru controlul glicemiei. S-a constatat că pacienţii în vârstă răspund mai bine la acest program şi sunt mai cooperanţi decât cei tineri.

 

Hiperglicemia, ateroscleroza, vârsta înaintată predispun la evenimente cardiovasculare. Boala coronariană este cauza principală de deces în rândul vârstnicilor cu diabet zaharat. În consecinţă, reducerea riscului cardiovascular este un obiectiv important. Principalele măsuri sunt: oprirea fumatului, exerciţii fizice regulate, tratamentul hipertensiunii arteriale, administrarea de aspirină, tratamentul dislipidemiei.

 

Consultul oftalmologic periodic este important atât pentru depistarea retinopatiei diabetic, dar şi a cataractei şi glaucomului, mult mai frecvente la vârste înaintate. Tulburările de vedere importante cresc riscul de accidentare şi fac dificilă măsurarea corectă a dozei de insulina şi monitorizarea glicemiei cu ajutorul glucometrului. 

 

Nefropatia diabetică este o complicaţie frecventă în rândul vârstnicilor. Ca şi în cazul pacienţilor mai tineri, se recomandă tratament cu inhibitori ai enzimei de conversie.

 

Complicaţiile piciorului diabetic apar la mai mult de jumătate din pacienţii cu diabet zaharat cu vârsta peste 60 ani. Cum mulţi dintre aceştia au tulburări de vedere şi mobilitate redusă, nu îşi pot inspecta singuri picioarele. Consultul medical periodic este esenţial.

25.10.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Diabetul zaharat la vârstnici"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!