Hipoglicemia în diabetul zaharat

Postat pe 11.12.2013 0:00:00

Hipoglicemia se defineşte ca un nivel scăzut al glucozei în sânge. Pentru a înţelege efectele sale asupra organismului uman trebuie cunoscut faptul că glucoza reprezintă principala sursă de energie. Spre deosebire de alte celule ale corpului care pot funcţiona folosind şi alte substraturi, creierul utilizează ca substrat primar glucoza. De aceea, concentraţiile scăzute de glucoză în sânge afectează funcţia cerebrală. Dacă deficitul este sever şi prelungit efectele pot fi dintre cele mai grave. În general se consideră hipoglicemie o valoare mai mică sau egală cu 60mg/dl. Este bine ca imediat ce apar primele simptome, pacientul să-şi măsoare imediat glicemia.

În cazul persoanelor cu diabet zaharat, controlul eficient al nivelului glicemiei este esenţial. Episoadele hipoglicemice sunt obişnuite în cazul în care se încearcă menţinerea glicemiei în limite cât mai stricte. Hipoglicemia apare mai frecvent la cei care urmează tratament cu insulină precum şi la cei aflaţi în tratament cu anumite clase de antidiabetice orale (care stimulează secreţia de insulină).

Printre cauzele care duc la scăderea glicemiei se numără: aportul alimentar insuficient sau lipsa unei mese, o doză prea mare de insulină, efortul fizic, necorelarea aportului alimentar şi a dozei de insulină cu activitatea fizică.

Manifestările specifice sunt determinate de sistemul nervos. Iniţial apar simptome vegetative: transpiraţii, nervozitate, senzaţie de foame, tremor. Din păcate, în unele cazuri aceste prime semnale pot să nu apară şi în consecinţă persoana respectivă nu este avertizată astfel încât să ia primele măsuri. Dacă nu se intervine şi hipoglicemia persistă, apar simptomele severe, date de sistemul nervos central: tulburări de comportament, confuzie, pierderea stării de conştienţă, convulsii. Hipoglicemia poate periclita viaţa nu doar prin efectele ei directe dar şi prin circumstanţele în care apare (ex. accidente rutiere), afectând astfel nu doar persoana în cauză, ci şi pe cei din jur.

Frecvent hipoglicemia poate să nu determine apariţia de simptome. La fel se întâmplă când glicemia scade în cursul nopţii (hipoglicemie nocturnă). De obicei nu trezeşte pacientul dar poate determina uneori vise neplăcute, transpiraţii nocturne şi dureri de cap în dimineaţa următoare.

Hipoglicemia necesită o interveniţie promptă. Se preferă glucoza dar se pot consuma şi alţi carbohidraţi. Trebuie evitate produsele care conţin şi grăsimi deoarece acestea încetinesc absorbţia glucozei.

Când glicemia nu e foarte scăzută, pacientul este conştient şi poate consuma tablete de glucoză, zahăr, bomboane sau sucuri dulci. După 15 minute este bine să se măsoare glicemia. Dacă valoarea este în continuare scăzută se repetă consumul de carbohidraţi. După ce glicemia revine la normal se ia o gustare pentru a preveni reapariţia hipoglicemiei.

În hipoglicemia severă pacientul poate fi confuz sau chiar inconştient şi deci ingestia de alimente este imposibilă. Dacă pacientul nu poate primi imediat asistenţă medicală (glucoză intravenos), este nevoie de ajutorul unei alte persoane şi e bine ca cei apropiaţi să fie instruiţi pentru a interveni rapid. Se utilizează glucagon pentru a creşte glicemia. Există truse (kit-uri) speciale cu glucagon concepute pentru administrare injectabilă rapidă în caz de urgenţă. Pacienţii cu risc de a face hipoglicemie severă trebuie să aibă cu ei în permanenţă un astfel de kit.

Educarea persoanelor cu diabet zaharat are un rol extrem de important în prevenirea episoadelor hipoglicemice. Aceştia trebuie să ştie ce măsuri să ia, să aibă în permanenţă la îndemână tablete de glucoză, să echilibreze regimul alimentar, activitatea fizică şi tratamentul, să monitorizeze frecvent glicemia.

11.12.2014 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Hipoglicemia în diabetul zaharat"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!