LINII GENERALE DE TRATAMENT ALE DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 1

Postat pe 29.05.2013 0:00:00

Diabetul zaharat de tip 1 apare ca urmare a distrugerii celulelor din pancreas care produc insulina, numite și celule beta. Secreţia insuficientă de insulină duce la hiperglicemie. Mecanismul prin care aceste celule sunt distruse este unul autoimun, adică propriul sistem imunitar are un răspuns anormal și atacă celulele beta.

Uneori diabetul de tip 1 ajunge să fie diagnosticat când persoana respectivă, aparent sănătoasă, suferă o complicaţie acută (cetoacidoză), creând falsa impresie că boala s-a instalat foarte brusc. De fapt, procesul are loc treptat,de-a lungul mai multor luni sau ani, timp în care nu apar nici un fel de simptome. Studiile au arătat că manifestările clasice (sete exagerată, foamea exagerată, urinările frecvente) apar când deja au fost distruse majoritatea celulelor beta pancreatice (peste 90%).

Fiind vorba de o afecţiune cronică, pacienţii trebuie să urmeze tratament pe tot parcursul vieţii. Totuşi, cu tratamentul adecvat şi monitorizarea corespunzătoare, se pot bucura de o viaţă foarte activă. Principalul obiectiv este ţinerea sub control a nivelului glicemiei. Numeroase studii au demonstrat că un control atent al valorilor glicemiei previne, respectiv amână apariţia complicaţiilor.

Având în vedere mecanismul de producere, principala linie de tratament este administrarea zilnică de insulină. Planul terapeutic prevede de asemenea dietă adecvată, exerciţii fizice regulate, monitorizarea glicemiei, precum şi controale medicale periodice pentru ajustarea tratamentului şi prevenţia complicaţiilor.

Insulina se administrează injectabil. Există mai multe forme de insulină: cu acţiune rapidă, intermediară, lentă. Acestea se folosesc în combinaţie pe parcursul unei zile pentru a asigura controlul glicemiei 24 ore.

Se administrează zilnic 3 sau mai multe injecţii subcutanate sau se poate utiliza pompa de insulină. Pentru administrare subcutanată se folosesc seringi cu ace sau dispozitive asemănătoare unui stilou numite şi ‘pen’. De regulă se utilizează insulină cu acţiune rapidă înainte de fiecare masă şi insulină cu acţiune lentă o dată sau de 2 ori pe zi. Pacientul îşi va măsura glicemia de câteva ori pe zi cu ajutorul glucometrului.

Tratamentul cu insulină este individualizat. Tipul de insulină, dozele şi schema de administrare se stabilesc de către medic pentru fiecare pacient în parte în funcţie de necesităţile şi particularităţile individuale.

Riscul major, mai ales la începutul terapiei cu insulină, este hipoglicemia. De aceea sunt obligatorii măsurarea frecventă a glicemiei, cunoaşterea simptomelor specifice şi a măsurilor care trebuie aplicate prompt. Treptat pacientul va învăţa să ajusteze doza de insulină în funcţie de dietă, activitatea fizică etc. Cu toate acestea, episoadele hipoglicemice sunt frecvente în rândul persoanelor ce urmează tratament cu insulină.

Doza necesară de insulină variază în funcţie de aportul alimentar, activitatea fizică desfăşurată, existenţa afecţiunilor asociate precum şi în anumite situaţii particulare: sarcină, intervenţii chirurgicale, infecţii etc.

Cu o bună educaţie, persoana cu diabet tip 1 va reuşi să-şi menţină glicemia în limitele recomandate, echilibrând dieta, exerciţiul fizic şi tratamentul cu insulină astfel încât să aibă o evoluţie favorabilă şi o viaţă activă.

25.10.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "LINII GENERALE DE TRATAMENT ALE DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 1"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!