LINII GENERALE DE TRATAMENT ALE DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2

Postat pe 29.05.2013 0:00:00

Diabetul zaharat de tip 2 se datorează unei secreţii insuficiente de insulină asociată cu o rezistenţă crescută periferică la acţiunea insulinei. Ca urmare, glucoza nu mai poate fi utilizată în mod normal și se acumulează în sânge. Hiperglicemia poate conduce în timp la apariţia de complicaţii redutabile, cu un impact major asupra evoluţiei și vieţii pacientului.

Tratamentul diabetului zaharat de tip 2 are ca scop menţinerea valorilor glicemiei cât mai apropiate de cele normale. Controlul glicemic este cel mai important element în prevenirea apariţiei complicaţiilor.

Planul terapeutic vizează mai multe aspecte: adaptarea stilului de viaţă, dietă adecvată, exerciţii fizice regulate, tratament medicamentos, monitorizare regulată şi nu în ultimul rând controale medicale periodice în vederea ajustării tratamentului, supravegherii evoluţiei, diagnosticării precoce a complicaţiilor şi tratarea acestora.

Dieta trebuie adaptată necesităţilor individuale, în funcţie de nevoile nutriţionale, activitatea fizică, afecţiunile asociate, stilul de viaţă şi preferinţele personale. Programul meselor trebuie să fie unul ordonat, pentru a preveni variaţiile mari ale glicemiei. Importante sunt atât cantitatea cât şi compoziţia alimentelor consumate, și anume conţinutul de carbohidraţi, lipide, proteine, minerale, fibre,etc. Persoanele cu diabet îşi vor testa frecvent glicemia şi în funcţie de valori îşi vor ajusta atât dieta cât şi dozele de insulină atunci când este cazul.

Scăderea ponderală este importantă pentru pacienţii cu surplus de greutate. Exerciţiile fizice regulate asociate cu un regim alimentar corespunzător ajută la atingerea unei greutăţi optime. În acelaşi timp, activitatea fizică îmbunătăţeşte răspunsul la insulină şi contribuie la controlul glicemiei. Efortul fizic susţinut necesită monitorizarea atentă a glicemiei.

Tratamentul medicamentos constă în administrarea de preparate orale (antidiabetice orale) sau insulină injectabil. Medicaţia orală presupune folosirea unui singur preparat sau a unei combinaţii. Există mai multe medicamente folosite de regulă în schemele terapeutice. Unele îmbunătăţesc răspunsul la insulină, altele stimulează producţia de insulină.

Principalele tipuri de medicamente utilizate sunt: metformin (folosit iniţial, ca medicament de primă intenţie), sulfonilureice, inhibitorii de alfa-glucozidază, tiazolidindionele.

Tratamentul se începe de regulă cu modificarea stilului de viaţă şi cu administrarea de metformin ca preparat unic. Dacă nu se obţine un control glicemic optim, se asociază un alt antidiabetic oral.
Unii pacienţi necesită pe lângă tratamentul oral şi administrarea de insulină. În unele cazuri se va folosi exclusiv terapia cu insulină. Medicul specialist va stabili cel mai bun plan terapeutic pentru fiecare pacient în parte şi va modifica schema de tratament în funcţie de evoluţia în timp.

Monitorizarea este esenţială. Pacientul cu diabet zaharat trebuie să măsoare frecvent glicemia astfel încât să poată adapta aportul alimentar şi doza de insulină. Controalele periodice sunt necesare pentru a aprecia evoluţia, a adapta planul de tratament, a depista complicaţiile şi a le trata corespunzator, astfel încât calitatea vieţii să fie una cât mai bună.

25.10.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "LINII GENERALE DE TRATAMENT ALE DIABETULUI ZAHARAT DE TIP 2"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!