Neuropatia diabetică - prima parte

Postat pe 11.12.2013 0:00:00

Neuropatia diabetică semnifică afectarea sistemului nervos ca urmare a evoluţiei diabetului zaharat. Se consideră că reprezintă cea mai frecventă complicaţie a diabetului, atât a celui de tip 1 cât şi a celui de tip 2. Datele statistice estimează că aproximativ jumătate dintre persoanele ce suferă de diabet zaharat vor fi afectate, la un moment dat, de neuropatie.

În urma studiilor efectuate, s-a arătat că apariţia neuropatiei diabetice este strâns corelată cu severitatea hiperglicemiei şi durata acesteia. Valorile mari ale glicemiei necontrolate pe perioade îndelungate constituie factorul de risc major pentru instalarea neuropatiei. O influenţă semnificativă o au şi alte elemente asociate: fumatul, obezitatea, hipertensiunea arterială, boala coronariană, dislipidemia.

Neuropatia diabetică poate afecta segmente variate ale sistemului nervos. De regulă apar anomalii la nivelul sistemului nervos periferic şi vegetativ. În funcţie de distribuţie se descriu numeroase sindroame. Acestea pot apare separat sau se pot suprapune, astfel încât acelaşi pacient poate prezenta tipuri diferite de neuropatie.

Simptomele variază în funcţie de teritoriul afectat. Cea mai obişnuită formă clinică este polineuropatia periferică. Pacienţii acuză cel mai des dureri, amorţeli, furnicături. Durerea poate fi foarte intensă şi se poate accentua în timpul nopţii. Pielea din zonele respective poate fi extrem de sensibilă, chiar şi cea mai fină atingere putând provoca durere. De obicei, manifestările sunt bilaterale. În primă fază apar la nivelul degetelelor de la picioare dar pot progresa şi afecta membrele inferioare şi uneori şi membrele superioare.

Treptat, sensibilitatea în teritoriul respectiv se diminuează considerabil iar pacientul diabetic ajunge să nu mai simtă durerea, senzaţia de rece sau fierbinte. Leziuni minore la nivelul picioarelor pot trece neobservate şi se pot tranforma în ulceraţii. Ulcerele piciorului diabetic pot avea o evoluţie gravă, în unele cazuri fiind necesară amputaţia.

Persoana cu neuropatie diabetică poate suferi diverse mici traumatisme (înţepături, zgârieturi, leziuni cauzate de încălţămintea nepotrivită) fără a simţi durere. De aceea este obligatoriu ca zilnic să se facă inspecţia atentă a picioarelor şi să se trateze cu atenţie orice leziune aparută. De asemenea, o atenţie specială trebuie acordată alegerii încalţămintei adecvate.

Afectarea nervoasă constituie o cauză majoră de morbiditate. Se apreciază că la momentul diagnosticării diabetului tip 2, aproximativ un sfert dintre persoane prezintă deja semne de neuropatie. În consecinţă, examenul clinic în vederea depistării neuropatiei periferice se face la momentul stabilirii diagnosticului şi ulterior anual. În cazul diabetului tip 1 se începe la cinci ani după diagnosticare şi apoi anual. În general aprecierea se face pe baza examenului clinic şi a testării sensibilităţii la vibraţii şi la diverşi alţi stimuli (tactili, dureroşi, termici). Rareori sunt necesare alte investigaţii ca determinarea vitezei de conducere nervoasă.

12.12.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Neuropatia diabetică - prima parte"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!
prod 27 / iulie / 2017, 09:45 Replică

test prod