Retinopatia diabetic – prima parte

Postat pe 12.11.2013 0:00:00

Retinopatia diabetică reprezintă o complicaţie cronică a diabetului zaharat. Este considerată a fi una dintre principalele cauze ce duc la pierderea vederii. Modificările care apar la nivelul retinei conduc în timp la reducerea progresivă a acuităţii vizuale şi posibil în unele cazuri la pierderea completă a vederii.

Pe lângă retinopatie, persoanele cu diabet pot asocia şi cataractă, o altă cauză majoră a tulburărilor de vedere. S-a constatat că în rândul populaţiei de vârstă medie, cea mai frecventă cauza de orbire este retinopatia diabetică.Totuşi, majoritatea pacientilor cu diabet zaharat nu ajung la orbire.

Frecvenţa retinopatiei diabetice se corelează cu vârsta de debut şi cu durata bolii. Rata cu care avansează aceste fenomene variază de la un individ la altul. Se pare că se instalează mai devreme la pacienţii vârstnici. S-a constatat că majoritatea persoanelor cu diabet ajung la un moment dat să dezvolte retinopatie. S-au înregistrat însă şi cazuri în care pacienţii nu prezentau leziuni în ciuda faptului că sufereau de diabet de foarte multă vreme.

Cauzele care contribuie la apariţia şi progresia retinopatiei diabetice sunt multiple. Factorul major este hiperglicemia. Nivelul crescut al glicemiei pe perioade îndelungate determină modificări la nivelul vaselor de sânge, inclusiv al vaselor retiniene. Apar leziuni la nivelul retinei, edem, ischemie. Sunt eliberate anumite substanţe care par a contribui la modificările ulterioare cu formarea de noi vase de sânge.

Edemul aparut la nivelul maculei (o anumită zonă a retinei), hemoragiile vaselor de sânge nou formate, dezlipirea de retină pot conduce la pierderea vederii.

Studiile clinice extinse au demonstrat că un control eficient al glicemiei are ca efect reducerea considerabilă a apariţiei retinopatiei şi previne progresia afecţiunii.

Pe lângă hiperglicemie, alţi factori de risc sunt hipertensiunea, nefropatia, fumatul, dislipidemia, sarcina. S-a constatat că pacienţii cu diabet tip 1 sunt mai predispuşi decât cei cu diabet tip 2 . Controlul hipertensiunii arteriale are ca efect reducerea progresiei retinopatiei.

Retinopatia se clasifică în două mari categorii: simplă (nonproliferativă) şi proliferativă. Afectarea vaselor de la nivelul retinei determină iniţial o creştere a permeabilităţii capilarelor. Aceasta duce la apariţia edemului. Dacă edemul se instalează la nivelul maculei, acuitatea vizuală poate fi sever afectată.

Ulterior apare ischemia. Consecutiv se formează noi vase de sânge (faza proliferativă). Datorită alterărilor vasculare pot apare hemoragii la nivelul vaselor retiniene. Aceste modificări au un aspect caracteristic la examenul oftalmologic; printre ele se număra şi cele sub formă de pete vătuite. Se apreciază că o creştere a numărului de pete vătuite într-un interval scurt de timp este un semn al retinopatiei rapid progresive.

Retinopatia proliferativă poate duce la pierderea bruscă şi unilaterală a vederii, cauzată de complicaţiile apărute: hemoragii importante sau dezlipire de retină.

Ca urmare, consultul oftalmologic efectuat periodic este esenţial în depistarea precoce a acestei complicaţii şi permite iniţierea tratamentului încă din primele stadii pentru rezultate cât mai bune.

12.12.2013 0:00:00

Simona Fatulescu

este medic specialist Recuperare medicala, absolventa a Facultatii de Medicina Generala din cadrul UMF "Carol Davila" Bucuresti, 2006.

au răspuns la "Retinopatia diabetic – prima parte"

Lasă un comentariu
* Conform Termeni si Conditii ne rezervam dreptul de a nu publica comentariul,
sau a va contacta. Multumim!