Piramida alimentară

Piramida alimentară ilustrează standardele nutriţionale, cantităţile și tipurile de alimente ce ar trebui consumate zilnic pentru a ne menţine starea de sănătate și pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor patologii legate de alimentaţie.

Piramida alimentară cuprinde următoarele grupe:

  1. Pâine, cereale, orez și paste (6-11 porţii pe zi)
  2. Legume și vegetale (3-5 porţii pe zi)
  3. Fructe (2-4 porţii pe zi)
  4. Lapte și derivate (2-3 porţii pe zi)
  5. Carne, pește, ouă (2-3 porţii pe zi)

ECHIVALENŢE ALIMENTARE
CANTITATIVE PENTRU O PORŢIE


Pâine, cereale, orez, paste

  • o felie de pâine
  • ½ cană cereale, orez sau paste făinoase (fierte)
  • un biscuit

Legume, vegetale, cartofi

  • ½ cană vegetale proaspete sau fierte
  • o cană legume frunze fierte
  • ½ cană zarzavaturi fierte
  • ¾ cană suc de roșii
  • ¾ cană suc de roșii
  • un cartof mijlociu

Fructe

  • un fruct mediu (măr, banană, portocală)
  • ½ grapefruit
  • ¾ cană suc
  • ½ cană cireșe
  • o felie medie de pepene
  • un ciorchine mijlociu de strugure

Carne, pește, fasole boabe, ouă

  • 100 g carne gătită
  • un ou
  • ½ cană leguminoase uscate fierte

Lapte, iaurt, brânză

  • o cană de lapte sau iaurt
  • ½ cană brânză de vacă
  • 50 g telemea

Piramida alimentară subliniază în același timp balanţa, varietatea și moderaţia cu care este necesar ca unele alimente să fie consumate, punând accent pe consumul cerealelor, legumelor și fructelor, considerate a fi baza pentru o nutriţie adecvată. Ele trebuie acompaniate de alimente bogate în proteine (lapte, brânză, carne și produse din carne cu un conţinut scăzut în grăsimi).

Vârful piramidei, având cel mai mic volum, este reprezentat de grăsimi și de produse zaharoase. Acestea trebuie consumate rar și în cantităţi mici. Sursa: Ghid pentru alimentaţia sănătoasă, Societatea de Nutriţie din România

04.12.2014 0:00:00